PG_Banner_468x60 (11K)

Böcker som jag gärna läser mer än en gång

Innehållsförteckning
Romaner
Generationsromaner
Science Fiction
Fakta
Data

Romaner

Min barndom

Maxim Gorkij

Autodidakten Maxim Gorkij skrev en rad noveller och romaner av vilka denna berättelse om hans barndom är en av de mer kända. Som en av de mer kända arbetarförfattarna så tycker jag att Maxim Gorkij är väl värd att läsas. Hans liv var inte en rak linje med skola universitet och författarskap utan Maxim Gorkij hann prova på många arbeten innan han blev en erkänd författare. Hans erfarenheter under sin ungdom, som proletär på botten av samhällspyramiden, präglade hela hans författarskap. Läsandet av denna bok ger en bra inblick i livet under tsartiden och de förhållanden för den lilla människan som rådde då. I romanen skildras hur Lexejs far dör och han flyttar in hos mormor och morfar, tillsammans med sin mor. Lexejs korta skolgång avbryts när även hans mor dör och han blir utslängd i världen av sin morfar som inte vill försörja honom. Här avslutades Maxims barndom och boken tar slut. Härefter följde ett brokigt liv som slutade med Maxims Gorkij som en av Rysslands största författare.

Döden är en ensam historia

Ray Bradbury

Min absoluta favoritbok. Den handlar om en författare som bor i en halvsjaskig lägenhet i Venice, Kalifornien. Man kan läsa den som en kriminalroman, men den kan också läsas som en roman som behandlar människors lika värde trots att de kanske inte är produktiva och effektiva. Bokens mördare dödar människor som han anser inte har något värde. En fascistisk livssyn som ännu dyker upp då och då. Nu senast i Kosovo där serberna dräpte albaner. Bokens budskap är väl att vi alla är lika värda, oberoende av kön, färg på hud eller något annat som skiljer oss från mängden.

Bradbury har skrivit en mängd böcker och noveller av vilka Fahrenheit 451 är den mest kända.

Resa till nattens ände och Död på krita

två romaner av Louis-Ferdinand Céline

Två romaner med en pessimistisk underton. Men väldigt bra. Huvudpersonen (Ferdinand Bardamu) studerar till läkare i början av Resa till nattens ände. I ett ögonblick av fosterländskt vansinne går han ut i kriget som frivillig. Céline skildrar kriget som ett kvalificerat vansinne som för huvudpersonen tar slut, när han blir sårad. Ferdinand tar därefter sin doktorsexamen och berättelsen för oss över tre kontinenter, innan han återigen kommer tillbaks till Frankrike. I död på Krita är Ferdinand Bardamu en praktiserande fattigläkare i Paris. Romanen glider sedan över till en berättelse om Ferdinands barndom och ungdom för att sluta där Resa till nattens ände börjar. Céline var själv läkare och berättelsens huvudpersons förnamn Ferdinand är samma som i Célines dubbelnamn Louis-Ferdinand. Berättelserna har inspirerats av Célines egna erfarenheter i kriget och senare som läkare, men de har broderats ut till två romaner med absurda inslag som när Ferdinand arbetar som galärslav under överfarten från Afrika till New York.

Trilogin: Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om Konungens återkomst samt Silmarillion och Bilbo en hobbits äventyr.

J.R.R Tolkien

En av vår tids största sagoberättare är J.R.R Tolkien. Hans böcker handlar om midgård i en avlägsen forntid när världen beboddes av alver, dvärgar, jättar, hober och människor. I midgårds värld lever de goda och de onda. Bland de onda finns orcherna som är helt igenom onda. Deras furste i "Trilogin om härskarringen" är Sauron i det onda landet Mordor . Hans ondska är utan gräns och hans mål är att allt gott i världen skall förstöras. Mot honom står de goda: alverna, dvärgarna, hoberna och de människor som inte hamnat under Saurons välde. 

Handlingen i Silmarillion tilldrar sig i den första tiden när ondskans tjänare hette Morgoth. Högalverna stred mot Morgoth om silmarillerna. En strid som slutade med det godas seger, men med stora förluster. Genom hela detta sagoepos strider det goda mot det onda. I den sista romanen i Trilogin om härskarringen, förstörs ondskans ring i Orodruin (Domedagsklyftan) där den en gång smiddes. Ondskan försvinner från Midgård, i alla fall för ett tag. Rekommenderas för er som gillar storslagna äventyr.

Fabriksmänniskan

Erik Johansson

En arbetarförfattare som skriver om sina erfarenheter som fabriksarbetare. Vid 62 års ålder debuterade han som författare. Det är bara att beklaga att han inte debuterade tidigare. Läs honom det är han värd.

Mästaren och Margarita

Michail Bulgakov

En absurd berättelse om mästaren och hans älskade Margarita. I berättelsen möter vi Faust, Jesus, En katt med revolver, den svarta Woland samt andra karaktärer. Bulgakov väver samman myter från vår kultur med en fantasyberättelse om vad som hände i Moskva när den svarta Woland kom till stan med sina följeslagare. Boken är mer än läsvärd.

Berättelsen om Manuel och Silverhingsten

James Branch Cabell

Berättelsen om Manuel handlar om en svinaherde som blir hertig med hjälp av en vit gåsfjäder. Den devis han väljer när han blir hertig Manuel är Mundus Vult Decipi (Världen vill bedragas). Boken är inte som någon annan bok jag läst utan har en helt egen stil i en egen värld där historiska fakta blandas ihop med myter och sagor. Men utan goda hjältar på vita hästar.

Silverhingsten kan ses som en fortsättning på Berättelsen om Manuel och den handlar om de riddare som Manuell omgav sig med. Ett citat från berättelsen: "Fyra av dessa behagfulla mördare hade tjänat under Conde de Tohil Vaca i Manuels första och katastrofala fälttåg mot nordmännen; men alla de nio hade följt Manuel sedan den stora drabbningen vid Lace Kai"

Inga hjältar här, utan de kallas behagfulla mördare. Jag tror att antingen älskar man böckerna eller så avskyr man dem. Manuels sista ord till Coth en av de nio riddarna: " - Drömmen är bättre. Ty människan är det enda av alla djur som är sina drömmars apa" Vad Manuel menar är att myten om honom är mer uppbygglig för människorna än den verkliga historien om Manuel. Böckerna är väldigt bra läsning i hängmattan en varm sommardag.

Romarinnan

Alberto Moravia

En bok som gjorde ett ganska stort intryck på mig när jag läste den första gången. Boken handlar om en romantisk flicka som blir sviken av sin fästman och genom diverse händelser hamnar i ett yrke som några kallar världens äldsta. Hennes mor och hennes väninna Gisela leder in henne på denna väg. Men trots allt hon är med om, så förlorar hon inte tron på människorna.

Oäktingen

Thage Lundström-Björn

En bok skriven av en man som växte upp i Boden under hårda förhållanden, men som ogräset så gick han inte under, utan anpassade sig till omständigheterna och kämpade på. Den sortens människa som jag beundrar. Han lämnade Boden som 17-åring för att med cykel ta sig till Paris för att bli konstnär. Det mest fantastiska är att fattigpojken som blev utackorderad av kommun lyckades nå sina drömmars mål och blev en erkänd konstnär. Ni som tycker att livet är tufft och orättvist borde läsa hans bok. Hur djävligt det än är så finns det alltid en chans att det blir bättre bara man inte ger upp. En bra Norrbottnisk författare som med ett stort mått av realism beskriver det gamla Fattigsverige. Läs den.

Den Galopperande Svensken

Sture Dahlström

En roman om Bergman som springer maraton. Därav, bokens titel. Bergman lämnar Sverige och åker till Amerika. Där köper han en påfågelsfarm. Förför prästfrun och kämpar med hjälp av katapulter mot de stora flygbolagen. Han blir ägare till ett sjukhus med några kvarglömda patienter och deltar i experiment som utröner sambandet mellan stark sexualdrift och kreativitet. Boken är rolig och Sture Dahlströms böcker har även sina litterära kvaliteter, vilket även Sam Peckinpah upptäckt. Han köpte filmrättigheterna till Sture Dahlströms roman Mässingsmannen. Vilken även den kan rekommenderas. Den har samme huvudperson Bergman. Men denna gång utspelas handlingen i Paris.

Yen och konsten att sköta en motorcykel

Robert M Pirsig

En av de böcker som påverkat mig mest. Romanen är självbiografisk och handlar om en motorcykelfärd genom USA, där författaren väver in sina minnesbilder och funderingar kring filosofi och erfarenheter som lärare till en väldigt bra berättelse. Hans son som följer med honom har en stor roll både i berättelsen, men även i författarens liv. Pirsigs son dog väldigt ung, knivstucken i San Francisco av två svarta rånare. Pirsigs böcker har sålts i miljonupplagor och han är en av de författare som skrivit en roman som verkligen har gripit tag i mig. Roman eller självbiografi, jag vet inte vad jag skall kalla detta mästerverk.

Tao enligt Phu

Benjamin Hoff

En bok som försöker (ganska framgångsrikt) förklara taoismen, med hjälp av västerlandets egen lilla taoist Nalle Phu. En rolig och underhållande bok som på ett opretentiöst sätt förklarar taoismen och vad vi som moderna västerländska människor kan lära oss av taoismen. Vad jag lärde mig av denna bok, är att livet är värt att levas. Innehållsförteckning

Science Fiction

John Carters äventyr

Edgar Rice Burroughs

Under en ganska stor del av min ungdom var jag väldigt road av Science fiction. Jag slukade romaner och noveller med rymdmotiv. Bland dem var en serie romaner som skrevs av Tarsans skapare Edgar Rice Burroughs. De handlade om en man John Carter som med en okänd kraft förflyttar sig till Mars där han upplever det ena fantastiska äventyret efter det andra. Varken då eller nu anser jag att romanerna är några litterära mästerverk. Men författaren har med sin berättarglädje och fantastiska fantasi lyckats trollbinda mig mången gång. Hans böcker om John Carter är för fantastiska för att tas på allvar och det kanske är det som gör dem till det de är: Fantasy romaner om de varelser som lever på Mars. Krigarnas planet.

Ärans väg

Robert A Heinlein

I denna bok möter vi en lite annorlunda hjälte i ett äventyr som i början verkar ganska trovärdigt men ganska snart hamnar vår hjälte i äventyr som inte är från denna världen. Han blir tvungen att slåss mot diverse monster för att få prinsessan och hela kungariket. Berättelsen har inte en riktigt lika heroisk framtoning som i Edgar Rice Burroughs böcker utan Robert A Heinlein har en mer humoristisk syn på hjältar och deras hjältedåd. Heinlein är en etablerad författare som skrivit en mängd romaner och noveller.

Datormannen

Alfred Bester

En Science fiction roman som handlar om Guig en av medlemmarna i gruppen. Alla i gruppen är odödliga. Guig är en förkortning av Grand Guignol (Fasornas skådeplats). Namnet har han fått på grund av sina försök att ge prominenta personer odödlighet genom att döda dem på ett så gräsligt sätt som möjligt. Själv fick han sin odödlighet vid Krakatuas utbrott som kostade massor av människor livet. Men han överlevde, trots att han befann sig i utbrottets centrum. Eller överlevde, han förvandlades i dödsögonblicket till en odödlig, en kylman. Berättelsen handlar om Guig, hans bröllop med en cherokee-prinsessa och kampen mot datormannen m.m.

En roman som tillhör de roligare, kasten i berättelsen är tvära och snabba men berättelsen är lätt att följa. Jag gillar den här boken och rekommenderar den till dig som inte lider av behovet av att alltid läsa fin litteratur.Generationsromaner

Röda rummet

August Strindberg

Strindberg en av Sveriges bästa författare, briljant på gränsen mot genial. En författare som följdes av många arbetare till den sista vilan och som skapade författarnas fackförening. Hans skildringar av Stockholm och de människor som befolkade huvudstaden i romanen Röda rummet är en av våra litterära skatter. Boken är tidvis enormt bra i sina skildringar av miljöer och människor. Men även där skildringarna inte når upp till det geniala är den väldigt bra. En av de bästa böcker som skrivits och att Strindberg inte fick nobelpriset i litteratur ger priset en lägre status, så bra är Strindbergs Röda rummet. Han är en av våra mest folkkära författare. Läs hans böcker, de håller än.

På drift

Jack Keroack

En självbiografisk berättelse om Jack som vill bli författare och hans vänner: Dean Moriaty en vagabond från västern. Chad King en intellektuell från New York. Carlo Marx den sorgsne poetiska svindlaren med den mörke själen. Old Bull Lee och hans släpiga anti allting eller hala förbrytartyper som Elmer Hassel eller Jane Lee. Jack ger sig iväg på en Odysse tvärs över den amerikanska kontinenten. En resa som för honom till Kalifornien och vidare: ända ner till Mexiko.

Jack

Ulf Lundell

Ännu en Jack, jag vet inte om det är en tillfällighet eller om det är medvetet som Ulf Lundell döper sin huvudperson till Jack som i Jack Keroack. Vi får följa huvudpersonen i hans liv i Stockholm och resan till Gotland där de plundrar en botanisk trädgård (De badande wännernas trädgård) på hachplantor och torkar dessa, så att de får röka. I boken sups det, och röks det ganska mycket cannabis. Utan tvivel är Jack, den mest kända svenska generationsromanen från 1970-talet och som sådan värd att läsas, bara man håller i minnet att boken inte skildrar hela sanningen om 70-talet.

Innehållsförteckning

Faktaböcker (Biografier, Politik, Ekonomi m.m.)

Mera pengar

Johan Ehrenberg

Ehrenberg skriver om den sparpolitik som bedrivits under 1990-talet och den effekt den haft på vanliga människors liv. Han ifrågasätter om politikerna verkligen ser till den lilla människan när de själva tillhör den politiska och ekonomiska eliten i samhället. Johan Ehrenberg är en av de som länge har kritiserat sparpolitiken och en Socialdemokrati som viker för kapitalets organiserade kampanj för ett samhälle med ojämlikhet och större otrygghet för de som är anställda i privat eller offentlig tjänst. Hans kritik är också hård mot privatiseringen av vård och omsorg. Hans åsikt är klar: Vi har aldrig varit ett land i kris, utan de som har mycket har passat på att öka sin förmögenhet under täckmantel av att Sverige befann sig i en stor ekonomisk kris, där vi alla var tvungna att offra något. I det här fallet fick de arbetslösa, pensionärerna och arbetsskadade bära lasset. Man tog från de fattiga och gav till de rika. En omvänd Robin Hood-politik.

Till en kvinnlig vikarie

Sven Grassman

En bok av nationalekonomen Sven Grassman om hur Sverige blev fattigare på grund av att svångremmen drogs åt för oss vanliga löntagare. Medan de rika bara blev rikare, blev de fattiga allt fattigare. I ett Sverige där den vanlige Svensson gavs skuld i att inflationen var så hög och om han bara accepterade att de rika blev rikare medan han själv blev fattigare, så skulle Sverige klara sig ur krisen. Eller som en av Moderaternas företrädare sa: "Svenskarna behöver ett krismedvetande". Om vi tror att det är kris och att landet går under om vi inte accepterar lägre löner och dåligare vård, skola och omsorg. Ja då har man lyckats få oss att acceptera ojämlikheten i samhället. Vi accepterar att några profiterar utan hejd på oss och att våra liv är mindre värda än den rikes som har råd att köpa sig vård, omsorg och en bra skolgång till sina barn. För om vi inte gör det då händer hemska saker: Industrin flyttar till andra länder, vi får en enorm arbetslöshet, de rika tar och flyttar utomlands med sina pengar, Sveriges statsskuld ökar och vi hamnar i skuld hos de stora aktörerna på marknaden, tillväxten avstannar och allt ont som tänkas kan, drabbar oss. Argument som kan användas av de rika, när de fattiga vill ha en del av överskottet som produceras.

Fursten

Niccolò Machiavelli

En av världshistoriens mest kända böcker om statskunskap, utan några sentimentala floskler beskriver Machiavelli hur en furste skall bära sig åt för att behålla makten i sitt rike och vilka åtgärder som befrämjar furstens långsiktiga kontroll över riket. Den ger en inblick i maktens väsen och för en vanlig människa som aldrig kommer i en maktposition som påminner om furstens i Machiavellis bok, kan läsandet av boken ge en större förståelse för de mekanismer som styr maktens åtgärder.

Kroppsspråket

Julius Fast

Ger dig en möjlighet att lära dig kroppsspråket, det ger ofta en sannare bild av människan. Vi har svårt att dölja våra tankar och känslor för den som behärskar kroppsspråket. En fascinerande bok som ger en inblick i en helt ny värld. Det är inte alltid som vi säger vad vi tycker! Men för den som behärskar kroppsspråket kan vi ofrivilligt avslöja vad vi egentligen tycker om situationen eller om människorna runt om kring oss.

Fall inte ner från berget

Shirley MacLaine

Shirley MacLine skriver med humor och med stor självinsikt i sin självbiografi, om barndomen och åren som fattig dansare i New York till hyllad Hollywood-stjärna. Hon har en förmåga att acceptera och accepteras av människor i alla möjliga miljöer, från stjärnornas Hollywood till massaiernas Afrika. Boken är skriven av en varm människa med hjärtat på det rätta stället, som verkligen har en förmåga att berätta på ett fängslande sätt om sina erfarenheter som människa och skådespelerska.

Innehållsförteckning

Data, Internet, web-design m.m.

Flash CS3 Proffessional

Katherine Ulrich

Lär dig flash från grunden med denna utmärkta bok av Katherine Ulrich. I boken går författaren igenom flash CS3 från grunden till mer avancerade uppgifter som actionscript och komplicerade animationer. Boken kan rekommenderas för den som vill lägga in lite animationer eller video till sin hemsida.

101 Ways to Promote Your Web Site

Susanne Sweeney

101 olika sätt att marknadsföra din hemsida. I denna bok finns en mängd tips om hur du bär dig åt för att få besökare till din sida. En bra bok som jag tittar i när jag ska marknadsföra en ny webplats. Allt om sökmotorer, vad du skall tänka på när du bygger upp websidorna o.s.v.

Nyckeln Till din egen hemsida på Internet

Dan Josefsson

En bra nybörjarbok som även den mer avancerade kan ha utbyte av. Boken är den hittills bästa bok om hur man bygger en hemsida som jag hitintills haft nöjet att läsa. Jag lärde mig html med denna bok och har haft mycket nytta av de råd som finns i boken. För dig som har lämnat nybörjarstadiet finns det resurser på Internet om du vill sätta in dig i de allra senaste inom hemsidebyggande. En är W3C som ger rekommendationer för standardisering av World Wide Web. Microsoft, Intel och Netscape brukar ha rörliga gifs och annat som du kan lägga in på din hemsida.

Effective Web Design

Ann Navarro - Tabida Khan

En bra bok för er som kommit en bit på vägen, inom hemsidesbyggandet. Den tar upp HTML 4.0, CSS, design, grafik och mycket mera. Tyvärr, så är den på engelska. Men för er som behärskar språket så rekommenderar jag den varmt.

XML genom exempel

Benoît Marchal

Detta är en bok för dig som vill veta vad XML är och vad man kan använda det till. Det finns exempel på en e-handelslösning, Snabbkurs om Java, DOM, CSS och XLS.

Boken är bra och ger en god information om XML.

Art Fundamentals

Otto G. Ocvirk, Robert E. Stinson, Philip R. Wigg, Robert O. Bone, David L. Cayton

Du som är intresserad av webbdesign bör också studera design och konst. Människan har i årtusenden skapat konstverk för att utrycka sig. Det är lättare att uppnå den effekt du vill ha om du känner till hur man skapar en stämning, en känsla. Med hjälp av färg, mörker, ljus, skugga, rum och yta.

Boken är till för dig som vill skapa något eget. För mig gav det verktyg för att skapa nästan vad som helst, när det gäller design.Valid XHTML 1.0! © Jan Nylund Luleå 2003